Zwarte thee

Geplaatst op: 06-03-2014

Ook zwarte thee wordt gemaakt van de Camellia sinensis. Zwarte thee is wat sterker van smaak en bevat meer cafeïne dan andere soorten thee. Ook behoudt zwarte thee zijn smaak langer. Zwarte thee is in de westerse cultuur het populairste en zorgt voor 90 procent van de theeverkoop in het westen. Er zijn veel verschillende types zwarte thee. We noemen er een paar: Ceylon, Darjeeling, Gongfu en Assam.
 

De geschiedenis van zwarte thee

Ook zwarte thee heeft een lange geschiedenis. De Chinese theekwekers in de Ming-Dynastie (1368-1644 voor Christus) begonnen met het produceren van zwarte thee voor de buitenlandse theemarkt. Het productieproces van thee werd aangepast toen het een exportproduct werd. Voor de Nederlanders bijvoorbeeld duurde het 12 tot 15 maanden voordat zij de thee van China naar Nederland hadden vervoerd. Het probleem met groene thee was dat het maar 12 maanden zijn smaak behoudt, dus nog voor dat de Nederlanders met de thee weer terug waren. Daarom besloot China te gaan fermenteren, eigenlijk dus het langer houdbaar maken van thee. Hierbij worden de theeblaadjes opgerold en in bakken in een speciale fermentatiekamer gezet waar warme, vochtige lucht van 25 graden in wordt geblazen. Dit proces geeft de zwarte thee zijn smaak doordat thee-olie en theegeur vrijkomt.
 

Zwarte thee en gezondheid

Zwarte thee lijkt een minder gezonde thee te zijn dan groene thee. Dit komt omdat zwarte thee gefermenteerd wordt, waardoor veel voedingsstoffen en antioxidanten verloren gaan. Daarbij bevat zwarte thee meer cafeïne dan groene thee. Dit wil niet zeggen dat zwarte thee nergens goed voor is:
1. Door het hogere cafeïnegehalte voelt men zich energieker met zwarte thee;
2. zwarte thee is goed voor hart- en bloedvaten (als er geen melk aan toegevoegd wordt);
3. sommige zwarte theesoorten zijn goed voor de spijsvertering.
 

Zwarte thee zetten

Zwarte thee mag niet trekken in water met een temperatuur boven de 90 graden Celcius. De thee wordt dan vrijwel niet bitter. Bij het zetten van zwarte thee is het belangrijk dat de theebladeren zich kunnen ontvouwen. Op deze manier geven de bladeren namelijk hun smaak, kleur en geur af aan het water. Zwarte thee kan goed gedronken worden in combinatie met melk en suiker of gemengd worden met kleine stukjes fruit. Dit zorgt voor een zoete en fruitige smaak. Wanneer zwarte thee gemengd wordt met een andere theesoort ontstaat er een thee melange. Om de thee te bereiden, kook water en laat het 1 à 2 minuten afkoelen tot zo'n 90/95 graden Celcius. Laat de thee daarna 3 tot 4 minuten intrekken. Zwarte thee is donkerrood van kleur en heeft soms een houtachtige smaak.

Contact
Uw e-mail adres
Onderwerp
Uw bericht aan ons