Oolong thee

Geplaatst op: 06-03-2014

Oolong thee zit ergens tussen groene en zwarte thee en is ook afkomstig uit China. De fermentatiegraad ligt tussen de 10 en de 75% en varieert dus sterk.
 

Oolong thee en gezondheid

Oolong thee wordt gebruikt om zijn medicinale werking en een aantal effecten van Oolong thee zijn onlangs in Japan bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Oolong thee:
1. voorkomt tandbederf;
2. bevat veel vitamine C (goed voor de huid);
3. kan daardoor huidirritaties verminderen;
4. verhoogt de vetstofwisseling;
5. kan cholesterol verminderen;
6. regelt de lichaamstemperatuur;
7. en helpt de spieren van de ademhalingswegen ontspannen.
 

Oolong thee zetten

Voor het bereiden van Oolong thee kan het beste 4 of 5 gram losse thee gebruikt worden. De bladeren hebben ruimte nodig om zich te ontvouwen. Het is het beste om Oolong thee te zetten in mineraal water. Oolong thee moet ongeveer 6 tot 8 minuten trekken in water van 85 graden Celcius.

 

Thee bereiden algemeen

Thee bereiden, ook wel thee zetten genoemd, is een vak apart. Je kunt thee op verschillende manieren zetten. Elke theesoort heeft een andere bereiding nodig. Je zou ook wel kunnen zeggen dat voor elke theesoort andere zet-regels gelden. Als deze regels goed uitgevoerd worden kan iedereen een lekker kopje thee zetten, met een optimale smaak/aroma.
 

Eenvoudig theezetten

Hoewel elke theesoort anders wordt gezet blijft de essentie van theezetten hetzelfde: het laten trekken van theebladeren in warm water. De theebladeren geven hun smaak, geur en kleur af aan het water. Deze theebladeren zitten vaak bij elkaar in een zakje, welke in het water gedompeld kan worden. Wanneer de thee meer dan 5 minuten trekt wordt de thee bitter.
 

Theezetten per soort

In de Westerse cultuur zijn er vier hoofdtheesoorten: zwarte thee, groene thee, witte thee en Oolong thee. Minder bekende theesoorten zijn gerookte thee, kruidenthee en Wulong thee. Al deze theesoorten verschillen van elkaar door bijvoorbeeld de manier waarop de blaadjes geplukt of bewerkt worden. Precies om die reden dienen ze ook allemaal anders klaargemaakt te worden, met uitzondering van kruidenthee. Naast deze theesoorten zijn er nog tal van verschillende melanges, ook wel gearomatiseerde theeën genoemd. Deze gearomatiseerde theeën worden al jaren door verschillende theehandelaren/-proevers samengesteld. Bij de beschrijving van de verschillende theesoorten hebben we reeds uitgelegd hoe u iedere thee het beste kunt zetten.

 

Contact
Uw e-mail adres
Onderwerp
Uw bericht aan ons