Groene thee

Geplaatst op: 05-03-2014

Iedere theedrinker kent deze theesoort: groene thee. Groene thee is na zwarte thee misschien wel de populairste theesoort op aarde, en tegelijkertijd misschien ook wel een van de oudste. Door de vele vitamines en gezonde stoffen die zich in de bladeren van de theeplant bevinden is groene thee een zeer gezonde thee. Deze theeplant is de Camellia Sinensis.
 

De geschiedenis van groene thee

Groene thee wordt in China al gebruikt sinds de derde eeuw voor Christus. In die tijd werd groene thee vooral medicinaal gebruikt. De groene theebladeren werden verwerkt in soep en zodoende opgegeten, in plaats van gedronken. De bladeren werden ook 'los' gegeten als ware pruimtabak. Toen de Chinezen er eenmaal achterkwamen dat thee ook gedronken kan worden wanneer de bladeren in heet water trekken, groeide de populariteit van thee enorm.

Het productieproces werd verbeterd en de kwaliteit van groene thee steeg. In Japan werd groene thee erg populair door de keizer Saga. Tegenwoordig wordt nog 80% van alle thee in Japan verbouwd, wat Japan erg belangrijk maakt voor groene thee.
 

Groene thee en gezondheid

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar groene thee wordt vaak gezien als 'heilzaam'. Volgens diverse gezondheidsinstituten zijn er twee effecten die waarschijnlijk zijn:
1. een zalf tegen genitale wratten waarin groene thee extract is opgenomen;
2. de cafeïne in groene thee heeft een stimulerend effect op de mentale alertheid.
Daarnaast zijn er nog een aantal mogelijke effecten van groene thee op de gezondheid:
1. groene thee zorgt ervoor dat ouderen niet duizelig worden bij het opstaan;
2. groene thee zou blaas-, slokdarm-, eierstokken-, en alvleesklierkanker voorkomen;
3. groene thee zou het risico op de ziekte van Parkinson vertragen of verkleinen;
4. groene thee zou een positief effect hebben op een lage bloeddruk na het eten (bij ouderen);
5. groene thee zou het vetgehalte van het bloed verlagen;
6. en groene thee zou de groei van abnormale cellen in de baarmoederhals na een hpv-infectie verminderen.
 

Groene thee zetten

Groene thee mag niet te heet getrokken worden, omdat hij dan bitter wordt. De thee moet getrokken worden in een temperatuur van maximaal 70 graden Celcius. Deze temperatuur kun je bereiken door een pot (of mok) voor een kwart met koud water te vullen. Met een kwart koud water ligt de temperatuur tussen de 70 en de 80 graden Celcius. Laat het water dus nog even afkoelen voordat je de thee erbij doet! De groene thee smaakt, wanneer hij goed gezet is, kruidig, zoetig, en zwarte thee-achtig tegelijk.

 

Contact
Uw e-mail adres
Onderwerp
Uw bericht aan ons